Wat is Goju-Ryu Karate

Karate betekent in het Japans letterlijk lege hand. Het is een verzamelnaam voor ongewapende vechtkunsten die oorspronkelijk afkomstig zijn van het Japanse eiland Okinawa. Er bestaan vele vormen en stromingen van karate, met hun eigen opvattingen en methoden.
Het Goju-Ryu karate is echter een van de weinige authentieke stijlen waarin de klassieke Okinawaanse vorm van karate behouden is gebleven.
Het is in de eerste plaats een effectief systeem voor zelfverdediging, een weg tot lichamelijke ontwikkeling , geestelijke ontplooiing en een weg (Do) naar gezondheid en levensinhoud.

Karate is op Okinawa ontstaan uit twee verschillende bronnen. De eerste wordt gevormd door de eeuwenoude maar zeer praktische inheemse methoden van zelfverdediging, waarbij de nadruk lag op het gebruik van de vuisten. De tweede is het Chu'an Fa, (kung Fu) de verfijnde Chinese vechtkunst

Aan het begin van de vorige eeuw creëerde Chojun Miyagi hieruit een eigen systeem. Hij noemde dit Goju-Ryu: go staat voor hard en extern gericht, ju staat voor zacht (meegevend) en intern gericht, Ryu betekent stroming of school. Goju-Ryu is dus te interpreteren als de methode van hard en zacht.

Hij vond de naam in een Chinees manuscript, de acht principes van het traditionele Chinese Kempo, de Bubishi. Ho wa goju wa donto su. “Inademen staat voor zachtheid, uitademen voor hardheid.”

Deze twee tegengestelde elementen, hard en zacht, vullen elkaar aan in een uniek, uitgebalanceerd systeem van karate. Daarin is plaats voor krachtige, harde maar uiterst effectieve verdedigingen, maar ook voor ontwijkende, vloeiende technieken die de kracht van de tegenstander tegen hem keren.
En ook voor technieken gebaseerd op een diepgaande kennis van kwetsbare fysiologische en energetische punten op het lichaam (het zogenaamde Kyushu Jutsu).
Daarnaast wordt het Goju-Ryu karate gekenmerkt door een systeem van lichaam en ademhalingsoefeningen voor het verkrijgen van een sterk, gezond lichaam en geestelijke kwaliteiten als mentale kracht, concentratievermogen, rust en energie.

Goju-Ryu karate is niet iets dat met een paar lessen te leren valt. Het vraagt om een langdurige en serieuze investering van tijd en energie, en de nodige zelfdiscipline. Wie dat kan opbrengen zal er echter ook heel veel voor terugkrijgen.

Deel uit een essay van Chojun Miyagi sensei

Het moet bekend zijn dat er in de Kata geheime principes van Goju-Ryu bestaan. Kata, of vormen, zijn niet alleen een tentoonstelling van vorm, het zijn concrete manifestaties van technieken die op elk moment naar elke gewenste vorm kunnen worden getransformeerd en waarin de essentie van karate een definitieve vorm heeft aangenomen.
Realiseer je dat de kata een kristallisatie zijn van de essentie van karate en ga terug en train hard met de geest van een beginner (Shoshin). Je moet dit soort training niet verwaarlozen als iets eenvoudigs en rustiekst (primitiefs), want alleen door hen bereik je "Boku" de essentiële leringen
Goju-Ryu karate-do is een manifestatie in het eigen zelf van het harmonieuze akkoord van het universum”. Zo soepel als een wilg, zo stevig als een berg, is het wanneer de twee uitersten van Go (hard) en Ju (zacht) volledig verenigd zijn als één lichaam dat de onwankelbare vorm van de elementaire harmonie van hemel en aarde zal evolueren.
Deze harmonie van hard en zacht kan worden gelijkgesteld met de orde van de natuur en de eenheid van het universum. Door de manier van Goju-Ryu karate-do zullen we in staat zijn om de harmonie van de natuur in onszelf tot uitdrukking te brengen. Door het lichaam te trainen en de geest, proberen we de ideale menselijke natuur van fysieke en spirituele eenheid te cultiveren'.

Trainingen en opwarming

Het Goju-Ryu karate kent een omvangrijk programma. Hoewel er een aantal steeds terugkerende basiselementen zijn.
We beginnen echter altijd met een aantal lichte warming-up oefeningen om de spieren voor te bereiden op de training, dit omvat ook algemene oefeningen voor het trainen van o.a. arm, been en buikspieren. Daarna volgt een aantal rek en strekoefeningen, waardoor de motoriek, mobiliteit en lenigheid wordt verhoogd.

Kihon
In een normale training volgt dan het oefenen van de basistechnieken, de Kihon.
Dit omvat standen, lichaamsverplaatsingen, weringen, vuist stoten, slagen, steken, trappen, bevrijdingen, etc.
In eerste instantie gaat het hierbij om een correcte technische uitvoering. Later komen hier elementen als snelheid, kracht en focus bij.
Dezelfde technieken kunnen ook met een partner worden beoefend, voor het trainen van timing, afstand, en beheersing.

Kata
Kata is het hart en de ziel van het Okinawa Goju-Ryu Karate-do.
Waar het voor de ongeoefende of beginnende beoefenaar slechts een fysiek gebeuren betreft, zal het na jaren van verdieping en training uitgroeien tot een eenheid van lichaam en geest, in een samenspel van energie, zelfrealisatie en vorm.

Men kan duidelijk zien dat Goju-Ryu karate zijn wortels in China liggen. De vele cirkelvormige en de verscheidenheid aan open handtechnieken duiden onmiskenbaar op het Zuid Chinese Shaolin Chuan Fa. De toepassing van worpen, grepen, klemmen en bevrijdingen zijn, in tegenstelling tot de "moderne "karatestijlen, in het traditionele Goju-Ryu nog steeds aanwezig.
De duidelijke functie van de ademhaling ( Ibuki ) geeft aan dat de ontwikkeling van" Chi " ( levensenergie) een belangrijk onderdeel betreft in het Goju-Ryu systeem, externe of harde ademhaling Go en interne of zachte ademhaling Ju.
Hiernaast is het begrip Kyusho voor Goju-Ryu beoefenaren niet vreemd. De kennis van acupunctuur, meridianen verloop in het menselijk lichaam en de kennis van vitale kwetsbare punten liggen al besloten in de kata en de praktische uitleg hiervan, de BUNKAI.

De kata ’s vormen het hart van het Goju-ryu systeem. Het vergt een lange tijd van training om de kata werkelijk te leren en te doorgronden.

Het Goju-ryu karate kent 13 kata’s

De Kihon of ademhalings kata; Sanchin in de vorm van Chojun Miyagi sensei.
Sanchin in de vorm van Kanryo Higaonna sensei.
Tensho.

De voorbereidende kata of Fukyu kata;   Gekisai Dai Ichi
                                                                Gekisai Dai Ni.

De klassieke of Kaishu kata;   Saifa
                                               Seiyunchin
                                               Shisochin
                                               Sanseru
                                               Sepai
                                               Kururunfa
                                               Sesan
                                               Suparinpei

Bunkai
De praktische toepassing van de technieken uit de kata's heet bunkai. Het trainen van bunkai gebeurt met een of meer partners die een afgesproken aanval uitvoeren. De verdediger gebruikt de technieken uit de kata om zich te verdedigen. Net als bij het trainen van kihon is het trainen van bunkai in eerste instantie gericht op de technische uitvoering. Later worden hier geleidelijk snelheid en kracht aan toegevoegd, om uiteindelijk te belanden bij een reflexmatige verdedigingsreactie op een realistische aanval.

Sanchin en Tensho
Naast verschillende ademhalingsoefeningen kent het Goju-Ryu ook drie speciale kata’s voor het trainen van de ademhaling in combinatie met spierspanning, mentale focus en het opwekken van energie.
Beide kata’s nemen een belangrijke plaats in binnen de trainingen.

Randori, Kumite en Iri Kumi
Trainingen worden vaak afgesloten met vrij sparren.

Randori; Ontspannen sparren, men probeert vloeiend van de ene techniek in de andere over te gaan, met combinaties van weringen en aanvallen, en zijn zwakkere technieken bij te schaven.
Kumite; Voor meer gevorderde Karateka’s, vrij realistisch vechten.
Iri Kumi; Hier benaderd men een reëel gevecht waarbij in principe alles is toegestaan (klemmen, werpen, verwurgen, etc.) mits het gecontroleerd gebeurt en het geen gevaar oplevert voor de partner.